- δεκάποδα
- Τάξη καρκινοειδών μαλακοστράκων. Τα δ., στα οποία περιλαμβάνονται τα πιο μεγάλα καρκινοειδή (π.χ. ο ιαπωνικός καρκίνος, του οποίου το άνοιγμα των βαδιστικών ποδιών μπορεί να φτάσει έως 3 μ.), έχουν πέντε ζεύγη βαδιστικών ποδιών και, μπροστά από αυτά, τρία ζεύγη γναθικών ποδιών. Τα άκρα των βαδιστικών ποδιών είναι μετασχηματισμένα σε λαβίδες, ιδιαίτερα ανεπτυγμένες και ισχυρές στο πρώτο ζεύγος. Στο κεφάλι βρίσκονται έμμισχοι και κινητοί οφθαλμοί, κεραίες και διφυή κεραιίδια· η στοματική συσκευή αποτελείται από ένα ζεύγος άνω γνάθων και από δύο ζεύγη κάτω γνάθων· στη λειτουργία του στόματος βοηθούν και τα γναθικά πόδια. Το σώμα τους διαιρείται σε κεφαλοθώρακα, ο οποίος καλύπτεται από ένα ισχυρό θωράκιο που σχηματίζει τους βραγχιακούς θαλάμους γύρω από τα βράγχια, και σε κοιλιά με διαφορετική μορφή στις τρεις υποτάξεις στις οποίες υποδιαιρούνται τα δ.: τα μακρόουρα (π.χ. καραβίδες, αστακοί, γαρίδες) έχουν κοιλιά επιμήκη, που καταλήγει σε ένα ουραίο πτερύγιο, το τέλσον, με πέντε λοβούς· τα ανόμουρα έχουν μεγάλη και μαλακή κοιλιά, η οποία συνήθως προστατεύεται από το εγκαταλελειμμένο όστρακο ενός γαστερόποδου (π.χ. βερνάρδος ο ερημίτης)· τα βραχύουρα (π.χ. καβούρια) έχουν πολύ μικρή και κοντή κοιλιά, διπλωμένη ολόκληρη κάτω από τον κεφαλοθώρακα. Σε μερικά γένη δ. (π.χ. στο penaeus – γένος γαρίδας) η μετεμβρυϊκή ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη· στην πραγματικότητα ολοκληρώνεται σε τρία προνυμφικά στάδια: nauplius, zoëa και mysis.
Με τον όρο δ. χαρακτηρίζεται και μία άλλη τάξη διβραγχίων μαλακίων, με εσωτερικό όστρακο. Τα ζώα αυτά έχουν δέκα βραχίονες ή πλοκάμους γύρω από το στόμα (από όπου και η ονομασία της τάξης), εφοδιασμένους με μυζητήρες· δύο από τους βραχίονες αυτούς είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, όπως, για παράδειγμα, στη σουπιά και στο καλαμάρι.
Τα δεκάποδα, μαλακόστρακα καρκινοειδή, πήραν την ονομασία τους από τα πέντε ζεύγη βαδιστικών ποδιών, με τα οποία είναι εφοδιασμένα. Στην τάξη αυτή ανήκουν οι γαρίδες, οι πάγουροι (επάνω) και τα καβούρια (κάτω).
Dictionary of Greek. 2013.